Contact: info@relaxandsmile.ro
Suna la: 0742 231 027
Stai conectat cu noi:

Masaje

Masaje

MASAJUL REFLEXOGEN

Ce este reflexoterapia? Cum și când a apărut ea? 
Reflexoterapia este o aplicaţie a reflexologiei, adică a studiului modalităţii în care o parte este conectată la o altă parte. Cu alte cuvinte, această terapie are la bază conexiunea energetică a anumitor puncte şi zone aflate pe urechi, pe mâini si pe tălpile picioarelor, cu fiecare organ şi cu parţi ale corpului. Tot corpul nostru este interconectat, sănătatea oricarei părţi determină sănătatea intregului. Descoperind zonele reflexogene sensibile, de pe mâini şi picioare putem căpăta informaţii despre starea organului corespondent şi îl putem trata. Pe acelaşi principiu, evaluăm starea de sănătate a organismului prin analiza irisului ochiului, sau putem trata afecţiunile organelor prin acţionarea punctelor reflexogene aflate şi în alte părţi ale corpului ( limba, coloana vertebrala, intestinul gros).

Reflexoterapia ne poate oferi din timp indicii despre dezechilibrele corpului astfel încât să detectăm problemele de sănătate înainte ca acestea să se agraveze. Este un instrument natural şi non-invaziv de tratament. Apariţia reflexoterapiei nu poate fi stabilită cu precizie, dar există vestigii arheologice cum ar fi fresce sau scrieri ale marilor civilizatii ale omenirii, civilizaţia chineză, cea egipteană, cea indiană, care atestă faptul că aceată terapie era cunoscută şi aplicată cu 4-5000 de ani în urmă.

Ca metodă de vindecare de sine stătătoare, reflexoterapia este prezentată de medicul chinez Wang Wei, în secolul IV î.e.n. Acesta descrie tehnici speciale de masaj al tălpilor prin apăsarea fermă a unor puncte cu ajutorul policelui, timp de mai multe minute. În prezent, reflexoterapia este cunoscută şi folosită în multe ţari ale lumii ca o formă de terapie executată prin tehnici speciale digitale, pe tălpi, pe palme sau pe craniu pentru a reechilibra circulaţia sangvină, limfatică şi energetică. Se poate spune că este vorba de un mecanism de tip electromagnetic care reglează sistemul energetic al pacientului prin intermediul fenomenului de rezonanţă. Practicată corect, această terapie echilibrează funcţiile organelor interne la nivel fizic şi energetic. 

În ce constă reflexoterapia? 
Reflexoterapia constă în apăsarea cu degetele a anumitor părţi de pe tălpi şi de pe mâini pentru a stimula organele corespondente. Punctele sensibile sunt zone cărora trebuie să le dăm mai multă artenţie. La apăsarea anumitor zone, uneori pacientul poate simţii o durere ascuţită iar terapeutul simte granulaţii fine ca nişte fire de nisip, sau ca nişte mergeluţe mici. Acestea sunt deşeuri formate din acid uric, acid oxalic, calciu migrat, resturi ale proceselor de catabolizare a hranei, substanţe chimice pe care organismul nu a putut să le elimine. Prin tehnicile de apasare digitală, cristalele sunt sfarâmate, dizolvate şi eliminate. Circuitul energetic şi sangvin revin la normal. 

O sedinţa de reflexoterapie dureaza 60 de minute, timp în care pacientul poate sta relaxat, într-o poziţie comodă, îmbrăcat, pe un fotoliu sau pe masa de masaj, în timp ce terapeutul aplica presiuni cu degetele pe tălpile sau pe mâinile lui. 

Când este bine să apelăm la reflexoterapie? Cum știm că este cazul să mergem la reflexoterapie? 
Reflexoterapia este o metodă simplă, sigură, eficientă de tratament. Tocmai deaceea ea poate fi integrată în orice stil de viaţă fie ca terapie de vindecare , fie ca metodă de prevenire a bolilor. Prin ea se pot detecta dezechilibrele înainte de manifestarea bolii.

Aceasta terapie, sprijină organismul să se vindece singur deoarece ea detoxifică, relaxează şi echilibrează, aduce o stare de bine. Iată motive suficiente pentru a apela regulat la reflexoterapie. Reflexoterapia este şi mai eficientă când este folosită pentru tratarea întregului organism şi nu numai pentru anumite afecţiuni, ea imbunătăţind toate funcţiile organismului şi prin aceasta stimulând procesul natural de vindecare. 

Ce vindecă și previne ea? 
Scopul reflexoterapiei este de a corecta factorii negativi implicaţi in procesul de boala: congestia, inflamaţia si tensiunea.

Afecţiunile congestive sunt responsabile de apariţia tumorilor; afecţiunile inflamatorii sunt de exemplu , sinuzita, colita, bronşita iar tensiunile produc o scădere a sistemului imunitar. Prin reflexoterapie se îmbunătăţeste în primul rând circulaţia şi se accelerează eliminarea toxinelor şi a rezidurilor pentru a împiedica depunerea lor în concentraţii dăunatoare în ficat, intestin şi în rinichi.

Prin reflexoterapie se poate scădea senzaţia de durere stimulând eliberarea de endorfine. Endorfinele sunt analgezice naturale produse de organism.
v Reflexoterapia poate trata maladiile obişnuite precum: dureri de cap, de dinţi, migrene, ameţeala, rinitele, tinitusul , pierdere auzului la bătrâni, durerile de ceafă, spondiloza cervicală, bursitele,umerii înţepeniţi sau dureroşi şi multe altele.

Ea ajuta la regăsirea echilibrului şi calmului.

Reflexoterapia poate ameliora si vindeca boli ale tuturor sistemelor corpului. Iata cateva exemple:
- sistemul imunitar: alergii, artrită reumatoidă, infecţii de origine bacteriană,
- sistemul endocrin: diabet, hipotiroidie, hipertiroidie, prostata mărită, insuficienţa adrenalinică
- sistemul digestiv: indigestie, hernie hiatală, aciditate crescută, greaţa, otravire cu alimente, constipaţie, diaree, sindromul colonului iritabil.
- sistemul reproducător: sindromul premenstrual, menstruatie neregulata, prostatita, inflamaţii ale zonei pelviene.
-sistemul articular şi osteo-muscular: rupturi musculare, distrofie musculară, discopatie, osteoartrita
-sistemul central nervos: paralizie facială, sindromul Meniere, scleroza multiplă, paralizii 
- probleme psihologice: tulburări maniaco-depresive, afectiuni legate de stres, unele dependenţe, insomniile cauzate de prea multe griji , hiperactivitatea, deficitul de atenţie
- sistemul urinar: cistita, pietre la rinichi, pietre la vezica, infecţii renale,
- sistemul circulator: anemie, angină pectorală, arteroscleroza, hipertensiune
- sistemul respirtator: raceli şi gripe, astm, bronşita, gât uscat 

Are reflexoterapia contraindicații sau efecte secundare? 
Ca majoritatea terapiilor, şi reflexoterapia are contraindicaţii.

Nu este indicată în cazul în care pacientul sau terapeutul are o boala contagioasă sau o infecţie, pentru a proteja sănătatea celor implicaţi. Deasemeni nu se poate lucra dacă pacientul prezintă răni deschise în zona de masat.

În cazul în care pacientul are unghii încarnate sau bătături, este bine să meargă mai întai la ortoped pentru a le îndepărta. Nu se poate lucra direct asupra zonelor operate recent sau a luxaţiilor.

Reflexoterapia este contra indicată în cazul hidropiziei ( inflamaţia severa a tălpii ) şi în cazul varicelor de formă neregulata, dilatate sau noduroase.

Se lucrează mai uşor şi cu precauţie în cazul gravidelor şi nu se poate aplica gravidelor ce prezintă pericol de avort. În majoritatea acestor cazuri, se poatre lucra asupra altor zone aflate de-a lungul aceloraşi linii de energie, dar in altă parte a corpului.

Uneori, corpul pacientului reacţionează la tratament prin înrautăţiri ale simptomelor care sunt însă temporare. Este aşa numita criză de vindecare care va fi urmata de o imbunătăţire a stării de sănătate. 

Pe parcursul tratamentului poate apărea nevoia de a merge mai des la toaletă iar urina poate avea un miros mai puternic. Nu va ingrijorati! Este semn că a început procesul de dezintoxicare. De exemplu în afecţiunile pulmonare, la unii pacienţi poate apărea tuse şi eliminarea depozitelor de mucus prin expectoraţie. Este un semn al procesului de curaţare. Mai pot apare simptome similare gripei, dureri de cap, reactii pe piele, transpiraţie excesiva, senzaţie de sete , frisoane, stări emoţionale dificile, stări de oboseală sau de excess de energie. Toate acestea fac parte din procesul de vindecare şi vor trece destul de repede. 

Reflexoterapia se face în cure? Sau constant dacă ne gândim la imunitate, stres, oboseală.... 
Atunci când urmărim tratarea unei anume afecţiuni, reflexoterapia se face in cure. Afecţiunile uşoare şi recente necesită numai 2-3 şedinte de tratament în timp ce bolile cronice şi cele grave necesită cure indelungate. O îmbunătăţire semnificativă se obţine cam dupa trei luni de tratament iar vindecarea completă dupa un an de tratament.

În bolile acute, ameliorarea şi vindecarea se obţin mult mai repede iar o cură durează cam 12-15 şedinte efectuate zilnic.

Ca prevenţie şi menţinere a unei bune funcţionari a organelor, se pot face şedinţe de reflexoterapie o data pe săptamână sau o data pe luna. În acelaşi scop, recomand tuturor să-şi maseze urechile de sus in jos pe partea internă si externă trăgând în final de lobul urechilor în jos. Este un masaj foarte uşor de făcut oriunde va aflaţi, chiar şi la servici. Pe ureche este proiestat tot corpul incepând cu picioarele - în partea de sus a urechii-şi terminând cu capul - pe lobul urechii. Puteţi îndepărta astfel oboseala şi stimula activitatea cerebrală; e ca şi cum aţi masa întregul corp. 

Când facem reflexoterapie există anumite reguli pe care trebuie să le urmăm? (ma refer aici la nutritie, fumat, cafea etc) 
Pe parcursul curei se beau cel puţin 2 litrii şi jumatate de apă pentru a susţine procesul de detoxifiere. Este indicată o alimentaţie echilibrată, naturală, somn suficient, saună, mişcare, renunţarea la viciile dăunatoare precum fumatul şi alcoolul sau daca nu, cel puţin reducerea lor. Este bine să purtaţi o încalţăminte usoară, elastică. 

Este reflexoterapia potrivită pentru copii și bebeluși?
Da. Bebeluşii şi copii mici sunt foarte receptivi la reflexoterapie iar efectele se văd aproape imediat. Celor mai mulţi bebeluşi le place să fie atinşi , acesta creindu-le o stare de bună dispoziţie, le conferă un sentiment de securitate şi echilibreză energia întregului organism. Pentru bebeluşi sunt necesare doar şedinţe scurte şi uşoare; deoarece bolta plantară nu este încă formată iar pielea şi oasele sunt fragile, atingerea trebuie să fie foarte delicată, nu se aplică forţă ca şi în cazul unui adult. 

Cum îi putem ajuta noi acasă când au insomnii, colici etc (descrise cateva miscari specifice) 
Masând doar cateva minute prin atingeri foarte usoare, mainile pe ambele parţi , degetelele şi picioarele bebeluşilor, puteti combate colicile provocate de gazele intestinale, puteti combate greaţa , letargia, constipaţia. Manevrele trebuie executate foarte delicat, cu varful degetului, fara presiune puternică şi pentru un timp scurt , maxim 10 minute. Pregatiţi un scutec, pentru că efectul este rapid!

Atingerea este pentru ei şi o modalitate de comunicare non-verbală, de creere a unei lagături cu mama , de liniştire. E ca si cum i-aţi transmite: „eu sunt aici şi veghez asupra ta”. Majoritatea bebeluşilor adorm liniştiţi dupa primele minute de atingere. Iata deci un truc pentru mame de a calma rapid bebeluşii agitaţi. 

Ne poate ajuta reflexoterapia să slăbim și să ne menținem greutatea corporală dorită?
Având în vedere că reflexoterapia produce detoxifiere şi intensificare a circulaţiei sangvine şi limfatice, ea poate susţine procesul de slabire dar trebuie combinată cu un stil de viaţă echilibrat, cu mişcare în aer liber, cu un stil alimentar natural având grijă de modul de alegere şi de combinare al alimentelor.

MASAJUL TERAPEUTIC

Indicatiile masajului terapeutic
• Afectiuni musculare ( atrofii, atonii, dureri radiante musculare, spasme musculare, lumbago, rupturi, etc)
• Afectiuni ale articulatiilor si tendoanelor ( torticolis, contracturi musculare)
• Traumatisme ale aparatului locomotor (intinderi musculare, intinderi de tendoane si de ligamente, contuzii, entorse, luxatii)
• Afectiuni ale coloanei vertebrale ( cifoza, lordoza, scolioza )
• Afectiuni neurologice (nevralgii, pareze, paralizia de nervi periferici-pareza faciala, hemiplegie,atrofie nerv)
• Afectiuni de metabolism (de nutritie, celulita, reumatism inflamator, artrita,poliartrita reumatoida, artroze, spondiloze, gonartroza)

DRENAJUL LIMFATIC

Este o procedura mai putin solicitata si cunoscuta dar deosebit de importanta pentru mentinerea sanatatii.
Sistemul limfatic este situat in paralel cu sistemul circulator venos. El asigura drenajul lichidelor extracelulare. Acestea sunt formate din lichidele interstitiale si plasma.
Lichidul interstitial este format din lichide care nu au fost resorbite de capilarele sangvine si limfatice. Lichidele extracelulare intermediază schimbul de substante ( substante hranitoare dar si deseuri, metabolici )intre sange si tesuturi. In momentul patrunderii in vasele limfatice, lichidul interstitial primeste denumirea de limfa.

Sitemul circulator limfatic este format dintr-o retea de capilare si vase ce se intinde la nivelul intregului organism, atat la suprafata cat si în profunzime. 

Ganglionii limfatici
- au rol de filtru, retinand particulele din limfa înainte de varsarea ei în sange.
-rol de aparare imunitara(prin eliberarea de limfocite )
-rol de reglare al debitului limfatic.


Drenajul limfatic se executa cu miscari usoare, lente, nedureroase, miscari care stimuleaza sistemul limfatic si imbunatateste circulatia de intoarcere venoasa, deblocheaza ganglionii, mobilizand circulatia venoasa si limfatica.

De ce ati face drenaj limfatic?
Va recomandam sa faceti drenaj limfatic pentru 
-eliminarea toxinelor si a surplusului de apa
-reglarea tranzitului intestinal,
-remodelarea corpului si diminuarea celulitei in curele de slabire
-disparitia edemelor
-eliminarea senzatiei de oboseala

MASAJUL TERAPEUTIC PE REGIUNI

In functie de afectiune se maseaza urmatoarele regiuni:
• membre
• zona cervicala
• centura scapulara ( zona formata din omoplat, clavicula, humerus )
• regiunea dorsala
• articulatiile cotului, soldului, membrelor inferioare si superioare
• abdomen

MASAJUL ANTICELULITIC

Celulita este o modificare a tesutului adipos care intra in componenta pielii. Ea nu este doar o problema de estetica ci si o afectiune care trebuie tratata.

Se manifesta printr-o denivelare a suprafetei pielii ( aspectul coaja de portocala ), prin marirea volumului tesutului subcutanat. In portiunile in care se depune grasime, tesuturile de colagen au forma fagurelui de albine; in aceste tesuturi alveolare, se depun toxine si grasime, ceea ce determina ridicarea pielii, intinderea ei, ceea ce va întinde colagenul si va impiedica miscarea fluidelor iar grasimile nu vor mai putea fi eliminate din corp.

Aceasta boala are patru stadii de evolutie.
In primele doua stadii, celulita nu este inca vizibila, pielea este neteda dar apare o marire in volum ceea ce face ca majoritatea persoanelor sa creada ca s-au mai ingrasat.
In aceste stadii trebuie eliminate lichidele prin sauna, sport .Drenajul limfatic si presopunctura, cremele anticelulitice, sunt foarte eficiente.
Oxigenarea si imbunatatirea circulatiei sangelui, cresterea elasticitatii tesutului conjunctiv prin masaj ajuta deasemeni.

In stadiul al treilea, micronodular, chiar daca celulita nu este inca vizibila iar la prima vedere pielea pare sanatoasa, dar daca o vom strange intre degete se va vedea deja coaja de portocala iar portiunile cu celulita au temperatura putin mai scazuta.
In acest stadiu se slabeste greu deoarece acele zone cu celulita nu se vor reduce in volum.
Celulita de grad 3 trebuie sparta printr-un masaj mai puternic sau prin ultrasunete.

Stadiul al patrulea, macronodular, se caracterizeaza prin faptul ca celulita devine foarte vizibila, pielea este mai rece si capata o nuanta albastruie in zonele afectate iarna datorita faptului ca sunt atinse si terminatiile nervoase, apare durere daca prindem pielea intre doua degete ( testul ciupiturii ).
In acest stagiu, deja patologic, procedurile ca drenajul limfatic, sauna, cremele si regimul nu mai pot ajuta ci se recurge la indepartarea grasimii prin liposuctie.

Celulita se poate trata in primele stadii de aparitie combinand miscarea, masajul, fizioterapia, cremele anticelulitice si alimentatia echilibrata, intr-un cuvant prin schimbarea stilului de viata, prin renutarea la sedentarism, printr-un regim alimentar care sa cuprinda mai multe legume, peste, verdeata, alge marine. Algele stimuleaza circulatia sangelui si elimina lichidele din tesuturi, normalizeaza metabolismul la nivel celular.

Consumul de varza si peste duce la intarirea fibrelor tesutului conjunctiv si la incetinirea dezvoltarii celulitei.
Se recomanda sa evitati consumul de alcool, fumatul, consumul de zahar rafinat, carnea rosie, cea grasa, lactatele. Lactatele provoaca formarea unei pelicule care impiedica eliminarea grasimilor si toxinelor.
Se recomanda consumul de apa plata si evitarea bauturilor acidulate, coca-cola, ness, etc.

Lecitina si vitamina F sunt deosebit de importante, ele trebuie introduse in alimentatie si se recomanda dozarea lor de catre un medic.

MASAJUL FACIAL

Vizeaza pastrarea elasticitatii si a frumusetii fetei. Sensibilitatea tegumentului este aici mai mare deoarece pielea obrajilor este inervata puternic si contine multi receptori.
Prin masaj se stimuleaza reflexele naturale iar acestea actioneaza asupra majoritatii centrilor nervosi
Masajul facial imbunatateste textura pielii, o tonifica si ii mentine fermitatea